top of page

Kirjoituksia

Valinnanvapaus oli vasta kevyttä lämmittelyä matkalla yksityisen terveydenhoidon voittokulkuun

16.08.2024
 

Syksyllä 2016 yksi sana oli ylitse muiden. Se oli valinnanvapaus, jota Kokoomus Petteri Orpon johdolla yritti vääntää Sipilän soteen hinnalla millä hyvänsä. Eli Kokoomus olisi tuolloin saanut läpi valinnanvapauden ja Juha Sipilän johtama Keskusta vastalahjaksi 18 maakuntaa. Himmeleiden himmeliksikin kutsuttu sote-sekoilu päättyi Sipilän hallituksen kaatumiseen. Kokoomuksen pyöröovi pyöri kuitenkin jo vuonna 2016 vinhaa vauhtia, kun kykypuolueen poliitikkoja sinkoili yksityiselle terveyssektorille vastaanottamaan valinnanvapauden myötä ovista ja ikkunoista sisään pursuavat miljardit. Toisin kävi - silloin.

Nyt Kokoomuksella on revanssin paikka, jonka se aikoo käyttää täysimääräisenä toteuttaakseen yhden suurista toiveunistaan. Julkinen terveydenhuolto aiotaan polkea niin alas, että siitä ei ole vuonna 2027 jäljellä kuin savuavat rauniot. Lääkärit ja hoitajat kaikkoavat yksityiselle, sillä hallitus tukee yksityistä sektoria Kela-korvausten kautta noin 500 miljoonalla eurolla. Tällä hetkellä korvaus lääkärikäynnistä on 30 euroa, mutta jo ensi vuonna Kela-korvaus noussee 50 euroon. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) puolustaa yksityisen sektorin tukea julkisen puolen hoitojonojen purkamisella. Samaan aikaan julkisella kiireettömän hoidon enimmäisajaksi palautetaan kolme kuukautta, kun se nyt on 14 vuorokautta. Toimenpiteissä on keskisormen kokoinen ristiriita.

Entä kuinka toimiva Kela-korvausten nosto hoitojonojen purkutalkoissa on? Ei luultavasti kovinkaan toimiva, sillä samaan aikaan hyvinvointialueet joutuvat tehostamaan toimintaansa ja irtisanomaan henkilöstöään. Suuri osa työntekijöistä tekee työtä jo nyt fyysisten ja henkisten voimiensa äärirajoilla, sillä valtiolta ei ole tulossa helpotusta hyvinvointialueiden talouteen, luvassa on pikemminkin raippaa.

Yksityisen lääkärikäynnin subventoiminen 30 eurolla ei todellisuudessa vaikuta hoitojonoihin, sillä yksityinen sektori on nostanut hintoja samaan tahtiin, kun valtio niitä tukee. Vuonna 2021 erikoislääkärikäynti (enintään 20 min) maksoi 101 euroa, mutta tämän hetken hinta on 166,60 euroa (enintään 20 min). Kun tuosta vähennetään 30 euron kelakorvaus käynnin hinnaksi jää 136,60 euroa. Hintaan kuitenkin lisätään vielä toimistomaksu, joka on tällä hetkellä ainakin Terveystalossa 34,90 euroa. Näin yhden erikoislääkärikäynnin hinnaksi tulee 171,50 euroa. Yleislääkärin hinnaksi tulee kela-korvauksen jälkeen 106,50 euroa (enintään 20 min + toimistomaksu). 

Laskutoimituksista näkee jo selvästi, että yksityinen lääkäri ei ole realistinen vaihtoehto työttömälle, vähävaraiselle, yksinhuoltajalle saati pienipalkkaisessa työssä työskentelevälle kansalaiselle. Ja laskelmassa puhutaan vasta ”siitä” ensimmäisestä käyntikerrasta. Jos tuohon lisätään mahdolliset verikokeet (perusverenkuva 45 €) tai kuvantaminen (röntgen 220 €) päästään jo satoihin euroihin. Jos ollaan rehellisiä ja tulkitaan edellisiä tietoja kuten niitä pitäisi tulkita, hallituksen sote-politiikka näyttää suoranaisesta kostosta, jolla kertaalleen menetetty valinnanvapaus muutetaan vieläkin räikeämmäksi tulonsiirroksi kansalaisilta yksityisille terveysjäteille. 

Luulin, että emme lähtisi Amerikan tielle, mutta näyttää vahvasti siltä, että vanhukset ja vähävaraiset ovat lopulta vain surkea kustannuserä. Hoitakoot itsensä miten parhaaksi näkevät, sillä jokainen on lopulta oman onnensa seppä.

bottom of page